Συνθετική Κλινική Υπνοθεραπεία

Τι είναι η κλινική ύπνωση/υπνοθεραπεία;

Η κλινική ύπνωση/υπνοθεραπεία είναι μία κατάσταση εστιασμένης επικέντρωσης της προσοχής, ενώ το σώμα χαλαρώνει άνετα και οι σκέψεις καταλαγιάζουν. Η υπνοθεραπεία είναι μία κατάσταση επιλεκτικά επικεντρωμένης προσοχής, κατά την οποία πραγματοποιούνται βαθιές θεραπευτικές αλλαγές σε γνωστικό, συναισθηματικό και συμπεριφορικό επίπεδο. Η ικανότητα βαθιάς χαλάρωσης και επικέντρωσης της προσοχής (ύπνωση) είναι μία φυσική ικανότητα που έχουν όλοι οι άνθρωποι και όχι κάτι που καταφέρνει ο θεραπευτής.

Η υπνοθεραπεία “μιλάει” τη γλώσσα του υποσυνείδητου νου, ο οποίος καθορίζει και το μεγαλύτερο μέρος της ζωής μας.
Η υπνοθεραπεία για αυτο το λόγο πετυχαίνει συγκεκριμένα (στοχευμένα) και χρονικά σύντομα θεραπευτικά αποτελέσματα.
Η κλινική υπνοθεραπεία είναι η εφαρμογή της σύγχρονης νευροεπιστήμης και αποτελεί την πλησιέστερη ψυχοθεραπευτική προσέγγιση που βασίζεται στη νευροβιολογία του συναισθήματος.

Πως η υπνοθεραπεία μπορεί να να επηρεάσει την καθημερινή μας ζωή

Οι περισσότεροι άνθρωποι βρίσκονται καθημερινά σε αρνητική ύπνωση, δηλαδή αναπαράγουν συνεχώς αυτοκατηγορίες, ενοχές, παράλογα απαισιόδοξες ή αυτοϋποτιμητικές δηλώσεις και πεποιθήσεις μέσα στο νου τους (π.χ. “δεν θα τα καταφέρω ποτέ”, “δεν μπορώ να το αντέξω αυτό”, “δεν αξίζω τίποτα”, “είμαι αποτυχημένος”).

Το αποτέλεσμα είναι η ζωή τους να διαμορφώνεται με βάση και γύρω από αυτές τις αρνητικές πεποιθήσεις.
Ακόμη κι αν πολλές φορές αμφισβητούμε όλες αυτές τις σκέψεις, το πρόβλημα που παραμένει είναι ότι το υποσυνείδητό μας τις έχει παγιώσει τόσο βαθιά που δεν τις αφήνει να φύγουν.
Εδώ και τώρα η υπνοθεραπεία παρεμβαίνει δυναμικά και αποτελεσματικά
επαναπρογραμματίζοντας τον υποσυνείδητο νου στη λογική και ρεαλιστική σκέψη, με άμεσο τρόπο ώστε ο θεραπευόμενος να μπορεί να δει καθαρά τα αποτελέσματα και τις αλλαγές στην καθημερινή του ζωή.

Η Κλινική Υπνοθεραπεία είναι μία αναγνωρισμένη ψυχοθεραπευτική προσέγγιση για πλήθος ψυχικών και ψυχοσωματικών νοσημάτων. Έγκυρες και σύγχρονες έρευνες έχουν επιβεβαιώσει την αποτελεσματικότητα της κλινικής υπνοθεραπείας σε πολλές διαταραχές του ψυχικού φάσματος. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να ανατρέξετε στον παρακάτω σύνδεσμο:
https://www.academia.edu/14709599/EFFICACY_OF_CLINICAL_HYPNOSIS_A_SUMMARY_OF_ITS_EMPIRICAL_EVIDENCE

Η συνθετική κλινική υπνοθεραπεία

Η Γνωσιακή-συμπεριφορική υπνοθεραπεία (CBH) και η Αναλυτική υπνοθεραπεία είναι δύο διαφορετικές προσεγγίσεις στην κλινική εφαρμογή της υπνοθεραπείας. Υπάρχει η δυνατότητα να εφαρμοστούν ξεχωριστά, αλλά και συνδυαστικά, στη θεραπεία αναλόγως με τη φύση του προβλήματος που αντιμετωπίζει ο θεραπευόμενος.

  • Γνωσιακή συμπεριφορική κλινική υπνοθεραπεία (CBH)

Η Γνωσιακή – συμπεριφορική κλινική υπνοθεραπεία (CBH) βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην κορυφή με την λίστα των πιο αποτελεσματικών θεραπειών στη Μεγάλη Βρετανία. Το ψυχοθεραπευτικό μοντέλο της Γνωσιακής – συμπεριφορικής υπνοθεραπείας συνδυάζει τις μεθόδους της κλινικής υπνοθεραπείας και τις τεχνικές της Γνωσιακής-συμπεριφορικής ψυχοθεραπείας. Η CBH (Cognitive Behavioural Hypnotherapy) επαναπρογραμματίζει το υποσυνείδητο του θεραπευόμενου έτσι ώστε να απαλλαγεί από τις δυσλειτουργικές σκέψεις και συμπεριφορές. Είναι το πιο ενδεδειγμένο μοντέλο βραχείας ψυχοθεραπείας (κατά προσέγγιση 18-20 συνεδρίες) για όσους χρειάζονται βαθιές αλλαγές σε πραγματικά σύντομο χρονικό διάστημα.
Το μόνο που χρειάζεται να διαθέτει κανείς για να ξεκινήσει CBH είναι πραγματική θέληση για αλλαγή.

Τα θέματα, τα οποία μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά η CBH, μεταξύ άλλων, είναι:
– αγχώδεις διαταραχές
– διαταραχές διάθεσης
– έλλειψη αυτοπεποίθησης/αισθήματα κατωτερότητας
– άγχος εξετάσεων
– διακοπή καπνίσματος (1-3 συνεδρίες)
– παχυσαρκία
– διαχείριση πόνου
– σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου/αυτοάνοσα νοσήματα
– διαταραχές ύπνου
– διαχείριση θυμού

  • Αναλυτική κλινική υπνοθεραπεία

Η αναλυτική κλινική υπνοθεραπεία έρχεται σε επαφή με το ψυχικό υλικό που αν και βρίσκεται εγκλωβισμένο στο υποσυνείδητο του ατόμου ουσιαστικά καθορίζει την καθημερινή συμπεριφορά του στο εδώ και τώρα.

Στόχος της αναλυτικής υπνοθεραπείας είναι ο εντοπισμός της βασικής αίσθησης των πρωταρχικών αρνητικών βιωμάτων του ατόμου (τραυματικές εμπειρίες) και η αναπλαισίωση των κυρίαρχων συναισθημάτων που έχουν κωδικοποιηθεί στη συναισθηματική του μνήμη έτσι ώστε να χάσουν τη επιρροή τους πάνω στην εδώ και τώρα ζωή του (απελευθέρωση συναισθήματος).

Η κλινική – αναλυτική- υπνοθεραπεία είναι πολύ χρήσιμη σε περιπτώσεις:

– ψυχολογικού τραύματος παιδικής ηλικίας
– ειδικής φοβίας
– έντονων και επίμονων αρνητικών συναισθημάτων
– ανεπιθύμητων συνηθειών και συμπεριφορών (όπως τζόγος, ονυχοφαγία)